O meni…

BI0A3690EPCC-Coach-Badge-cert-verticalJa sam Jovana Bešević, diplomirani psiholog i magistar kliničke, zdavstvene i neuropsihologije. Akadmske studije psihologije sam završila na Filozosfkom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske magistarske studije iz kliničke i zdravstvene psihologije i neuropsihologije na Univerzitetu u Firenci. Završila sam pripravnički staž na Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, a zatim položila stručni ispit za zdravstvenog saradnika -psihologa u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Pored psihologije moja velika ljubav je i hrana. Prvo jelo sam skuvala sa dvanaest godina. Bila je to italijanska “Pasta alla Carbonara” koju sam podelila sa najboljim drugom. Od tada počinje moja kreativna igra i uživanje u svetu kulinarstva. Imala sam sreću i čast da učim kuvarski zanat od profesionalnih kuvara u porodičnom restoranu u kome sam jedno vreme i pripremala hranu. Bavljenje psihologijom ishrane je rezultat mojih interesovanja ali i sopstvenih borbi sa kilažom i telesnom slikom koje su me pratile tokom adolescencije i ranih dvadesetih.

Sertifikat savetnika za psihologiju ishrane stekla sam na Institutu za psihologiju ishrane (SAD), čiji jedinstveni pristup kombinuje saznanja iz oblasti nutircionizma i psihologije u razumevanju i tretmanu gojaznosti, prejedanja, poremećaja telesne slike, sindroma hronične dijete, hroničnog umora i nedostatka energije. Iako u svom radu koristimo savremena nutricionistička saznanja, kao psiholozi ishrane više pažnje obraćamo na način na koji osoba jede i njen odnos prema hrani i svom telu nego na kalorijsku vrednost unetih namirnica ili precizan kvalitativni odnos različitih hranljivih sastojaka nekog obroka. Ne insistiramo niti smo načelno protiv bilo kog dijetetskog sistema poput sirove ishrane, Atkinsonove, ili Paleo dijete, ali je naša preporuka, a i moja lična preferencija integralna (celovita), s ljubavlju pripremljena hrana, sveži, prirodni, po mogućstvu lokalni sastojci, sezonska, kao i organska hrana. Naš moto je – koju god namirnicu želite da jedete, odaberite njenu najkvalitetniju varijantu u skladu sa svojim mogućnostima.

Sertifikovani sam trener emocionalnih kompetencija i kontrole emocija u okviru O.L.I. Psihodinamskog Integrativnog Metoda.

Završila sam edukaciju iz psiholoških tehnika za ublažavanje bola kod dece u Univerzitetskoj dečijoj bolnici “Meyer” u Firenci.

Kolumnista sam 24Kitchen BestFood magazina, autor brojnih stručnih tekstova za novine i učesnik “Food talk 2014” regionalne konferencije.

I na kraju, ja sam ljudsko biće, jednako ranjivo, nesavršeno i zbunjeno kao i vi, stalno na putu učenja i sazrevanja. Zahvaljujući svojim znanjima, iskustvu i veštinama, mogu vam pomoći da izgradite relaksiran odnos prema hrani, prihvatite i istinski hranite svoje telo i efikasnije metabolišete hranu, i još važnije – život.

Trenutno živim i radim u Italiji.

 

 

L&Z LOGO           cropped-joy1    naslovna1   13102871_622557597897333_7983485740435130285_n   food-talk1