Kako izaći iz pakla hroničnih dijeta

Dajte sebi dozvolu za bezuslovno jedenje:

1)   Odbacite iracionalno uverenje da se hrana deli na dobru i lošu. Ni jedna hrana nema moć da vas učini gojaznim, niti   da vam pomogne da smršate.

2)   Jedite ono što zaista želite da jedete.

3)   Jedite bez najave kazne („Dobro, poješću sada ovaj jedan kolač, ali sutra ću jesti samo zelenu salatu”). Dakle, jedite bez uslovljavanja. Hranjenje nije prekršaj.

Kada istinski slobodno pristupate izboru hrane koju ćete jesti, bez skrivene kalkulacije i uslovljavanja, smanjujete rizik od neizdržive potrebe da se prejedete. Većina klijenata na ovaj savet reaguje strahom od nemogućnosti da se zaustavi u jelu. Međutim, kada znate da vam je hrana koju ste ranije tretirali kao zabranjenu, sada dostupna uvek, i da je možete jesti i danas, ali i za tri dana, nestaje prinuda da u datom trenutku “dopusta” pojedemo što više.

Takođe, istraživanja pokazuju da stalna izloženost nekoj vrsti hrane smanjuje njenu privlačnost. Ako ste nekada u hotelu imali svaki dan švedski sto za večeru, pokušajte da se setite kako je vaš tanjir izgledao prvog, a kako poslednjeg dana putovanja. Verovatno je prošao put od prepunjenog do ispunjenog odabranim jelima. Kada prođe opčinjenost novinom i kada shvatimo da nam je neka hrana stalno dostupna, postaje manje interesantna. Na tom principu počiva i neodoljivost zabranjenog voća.